Uit de oude doos: Flitsend!


Tijdens elke “uit de oude doos” laat ik een foto zien die al jaren geleden gemaakt is door mij. Sommige heb ik nog nooit laten zien terwijl andere foto’s al hele wat getoond zijn. Alles dat achter de foto zit ga ik je vertellen!

oudedoos4 oudedoos3 oudedoos2 oudedoos1

 

 

 

 

 

 

Fotograferen deed ik zo graag en het was een echte droom om fotograaf te worden. De camera had al maar om een echte fotograaf te worden moest ik natuurlijk ook een flitsset hebben! Na veel zoekwerk vond ik een goedkope set. De winkel die de flitsset verkocht zat echter wel ergens in het noorden van het land. Gelukkig kon ik een rit krijgen. Hiervoor moest ik wel heel de dag meerijden met mijn chauffeur maar dan kon ik wel mijn flitsset gaan halen. Weer thuis aangekomen alles zo snel mogelijk uitgepakt en opgezet. Het mooie van de set was dat er ook meteen een achtergrond systeem bijzat en een rol papier had ik al in huis. Het was dus helemaal compleet. Nu nog een kwestie van uitproberen!

Ik had alleen totaal geen idee hoe ik aan modellen moest komen. Dan maar zelf voor model spelen. En dat is toch een partij lastig! Je probeert de techniek onder de knie te krijgen en jezelf ook nog fatsoenlijk voor de camera neer te zetten. Na een paar dagen uitproberen was ik het eigenlijk wel zat. Het lukte me niet om het licht zo te krijgen zoals ik het wilde en als het wel was gelukt was het waarschijnlijk niet eens opgevallen omdat ik als model weer half buiten beeld stond. Plus dat de foto’s ook nog eens geen enkele kracht hadden.

Ergens had ik gehoopt dat ik met mijn camera en een flitsset ook meteen een fotograaf zou zijn. Maar dat zijn achteraf maar wilde dromen. Om fotograaf te worden is het vooral een kwestie van veel doen. Fouten maken en weer opnieuw beginnen, alles blijven uitproberen en vooral constant blijven leren. Slechte dagen hebben waarin geen enkele foto lukt en super goede dagen hebben waarbij je meters de ladder op klimt.

Na die paar dagen uit proberen was ik er dus klaar mee en ging alles de kast in. “Ik wordt wel gewoon daglicht fotograaf!” had ik me toen bedacht. Nu vele jaren later weet ik dat ik toen wel erg voorbarig was. Een flitsset gebruiken heb je niet zomaar onder de knie. Dat is techniek die je moet leren kennen. De foto’s die ik toen in mijn hoofd had kon ik ook helemaal niet maken met de flitsset die ik had gekocht. Die was helemaal niet krachtig genoeg. Nu weet ik dat, maar toen had ik geen idee! Nu begrijp ik de techniek veel beter en kan ik er ook mee om gaan. Maar weet ik ook dat er grenzen zitten aan de flitstechniek. Voor bepaalde zaken te fotograferen is het super terwijl er ook genoeg dingen zijn die zoveel mooier zijn om vast te leggen met daglicht.

Voor de eerste pogingen met een flitsset zijn de bovenstaande foto’s helemaal niet verkeerd. Met een paar kleine aanpassingen had ik het redelijk kunnen krijgen zoals ik het wilde. Als ik toen iets meer doorzettingsvermogen had gehad, was ik er wellicht wel achter gekomen. Aan de andere kant lopen het leven zoals het loopt en is het beter geweest dat ik de grote stap pas maakte toen ik er aan toe was. Zo worden foto’s die toen der tijd belabberd waren in mijn ogen toch nog mooie lessen.