Uit de oude doos: Gewoon langs de weg


Tijdens elke “uit de oude doos” laat ik een foto zien die al jaren geleden gemaakt is door mij. Sommige heb ik nog nooit laten zien terwijl andere foto’s al hele wat getoond zijn. Alles dat achter de foto zit ga ik je vertellen!

oudedoos5

 

 

 

 

 

 

Nog maar net afgestudeerd van de docent-opleiding en hard op zoek naar werk. Wetende dat je de zomervakantie toch door moet komen voordat je werk kunt vinden. Via het uitzendbureau ging ik van de ene klus naar de volgende. Zo kon ik een paar dagen in de ochtend schoonmaken bij een recycling-fabriek en de namiddagen had ik zelf weten te vullen met wat strijkadresjes. Tussen de baantjes door had ik weleens wat uurtjes over.

En dat was helemaal niet erg! Ik had na mijn opleiding een digitale spiegelreflex camera gekregen en die nam ik overal mee naar toe. In de uurtjes tussen de baantjes in kon ik die dan ook naar hartelust gebruiken. De recycling fabriek was dicht bij de Dordtse Biesbosch en langs de weg daar naar toe waren de bermen ingezaaid met allerlei bloemen. Toen ik die tegenkwam was de fiets snel aan de kant gezet en ik heb wel twee uur doorgebracht in de berm. Daar lag ik dan op mijn buik en na elk bloemetje zag ik een paar cm verderop weer de volgende prachtige bloem. In die twee uur heb ik denk ik maar vijf meter afgelegd.

Sommige bloemetjes zette ik maar een paar keer op de foto terwijl andere wel tientallen keren gefotografeerd werden. Telkens maar weer op zoek naar die beste compositie en het beste licht. Tot op de dag van vandaag vergeet ik elke keer weer hoe dit bloemetje heet maar ik was er al meteen door betoverd. Zo klein, zulke mooie vormen maar ook weer ontzettend grappig bloemetje. En het lukte maar niet om hem fatsoenlijk op de foto te zetten. De prachtige kleuren kwamen maar niet zo naar voren in de foto zoals ik het wilde en op het moment dat het wel lukte werd de onderkant van de bloem veel te donker. Ik wist niet hoe ik op moest lossen en wilde eigenlijk al door gaan naar een andere bloem.

Tot ik mij herinnerde dat je bij bloemen soms wat extra bij moest lichten door een flits. Op dat moment was ik zo tegen flitsen dat ik toch maar doorging naar een ander bloem. Maar het bleef toch klagen. Ik moest en zou die bloem er perfect op krijgen! Uiteindelijk toch weer terug gegaan naar de bloem en de standaard flitser van de camera uitgeklapt. En ja hoor! Na de eerste foto was ik verkocht! Ik moest nog wel wat veranderingen aanbrengen in de instellingen maar het werkte gewoon. de onderkant van de bloem werd nu ook goed verlicht terwijl de stekeltjes die door het zonlicht zo mooi oplichtte niet verloren ging.

Jarenlang ben ik zo trots gebleven op deze foto! En ik ben eigenlijk nog steeds trots op deze foto hoor.